zala-opara

Torek, 22. marec 2022, ob 14.00, v predavalnici Višje strokovne šole Sežana

Predavanje: SLIKA, ZVOK IN GLASBA V FILMU – OD IDEJE DO AVTORSKIH PRAVIC

 

Filmska producentka Zala Opara, bo na primeru resničnega izziva, izobraževalne TV nanizanke ’50 skladb, ki so nas zapele’, avtorjev Valentine Smej Novak in Luke Novaka, opisala proces od ideje za koncept nanizanke do njene realizacije in poti pridobivanja avtorskih pravic: od filmskih soavtorjev in avtorjev prispevkov ter izvajalcev, do avtorjev in založnikov glasbe, ki je uporabljena v nanizanki. Svoje izkušnje nam bo zaupal filmski producent in soustanovitelj produkcijske hiše Vertigo Danijel Hočevar, ki je član sveta avdiovizualne kolektivne organizacije AIPA, hkrati pa opravlja funkcijo svetovalca za urejanje avtorskih pravic filma na Hrvaškem. Poleg praktičnih nasvetov nam bo svoje bogate izkušnje razkril tudi na primeru produkcije filma Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart.

 

Pogovor je namenjen vsem, ki jih zanimajo avtorske pravice na glasbenem in filmskem področju. Npr. tistim, ki pripravljate videe za Youtube in se sprašujete, kje so meje dovoljenega. Če se sprašujete, kdaj boste v svojem filmu lahko brezskrbno uporabili skladbo skupine Laibach in če vas zanima izrazoslovje, povezano z avtorskimi deli, je ta pogovor kot nalašč za vas.

 

Moderatorka in gost sta producenta Zala Opara in Danijel Hočevar, Vertigo, Ljubljana.

 

Dogodek z isto vsebino bo istega dne ob 18. uri tudi v Gorici v organizaciji Kinoateljeja Gorica. Več: https://www.kinoatelje.it/aktualno/

 

***

 

Četrtek, 24. marec 2022, ob 17.00, v Kosovelovem domu Sežana

PREDSTAVLJAMO FILMSKE POKLICE: MASKER IN KOSTUMOGRAF

 

V letu 2022 filmšulski program bogatimo s predavanji na temo filmskih poklicev. Marčevsko predavanje bo razkrilo, kako pomembna sta za nastanek kakovostnega filma poklica masker in kostumograf. Naši gostji bosta Alenka Nahtigal in Ina Ferlan. Dogodek bo povezovala Paloma Pertot.

 

Vstop je prost.

 

Kategorija: Dogodki Tags: