Vse o Filmšuli

Več

Film: ŠPELIN SVET ANIMIRANIH PODOB (15. 4. 22)

Več

Pomlad v Kosovelovem domu Sežana

Več

PREDSTAVLJAMO FILMSKE POKLICE (21. 4. 2022)

Četrtek, 21. aprila, ob 17.00, v Kosovelovem domu Sežana

 

PREDSTAVLJAMO FILMSKE POKLICE: direktor fotografije in osvetljevalec

(pogovorni dogodek)

 

Kakšna je njuna vloga in zakaj sta pri stvarjenju filma direktor fotografije in osvetljevalec pomembna nam bosta zaupala Timon Hozo in Lev Predan Kowarski.

 

Timon Hozo je direktor fotografije in mojster osvetljave. Pripadnik mlajše generacije filmskih ustvarjalcev je doslej najpogosteje sodeloval pri kratkometražnih filmih. Med njimi je najodmevnejši kratki dokumentarni film Alzhaimer Cafe v režiji Martina Drakslerja, ki je bil leta 2019 na Festivalu Slovenskega Filma nagrajen z Vesno za najboljši študijski film.

Lev Predan Kowarski je direktor fotografije in soporoducent. Sodeluje tako pri kratkometražnih kot pri celovečernih produkcijah, naj omenimo Pot v raj (2014) v režiji Blaža Završnika in Človek s senco (2019) v režiji Eme Kugler. Sodeluje tudi pri projektih restavriranja slovenskih filmskih klasik in v sklopu nevladne organizacije Filmoteka vodi projekt Baza slovenskih filmov, prosto dostopno bazo podatkov o slovenskem filmu.

Z gostoma se bo pogovarjala Paloma Petrot.

 

Kategorija: Dogodki Tags:

ŠPELIN SVET ANIMIRANIH PODOB (15. 4. 2022)

Špelin svet animiranih podob 2

 

Petek, 15. aprila, ob 15.00, v Kosovelovem domu Sežana

 

Animirani kratki filmi Špele Čadež: ŠPELIN SVET ANIMIRANIH PODOB

53 minut / brez dialogov in v slovenskem jezik

 

  1. Zasukanec: Špela Čadež, Slovenija, 2004, 6’43’’
  2. Ljubezen je bolezen: Špela Čadež, Slovenija, 2007, 8’35’’
  3. Zadnja minuta: Špela Čadež, Slovenija, 2010, 1’51’’
  4. Boles: Špela Čadež, Slovenija, 2013, 12’18’’
  5. Nočna ptica: Špela Čadež, Slovenija, 2016, 8’45’’
  6. Oranžna je nova črna – Povzetek: Špela Čadež, Slovenija, 2017, 4’10’’
  7. Steakhouse: Špela Čadež, Slovenija, Slovenija, Francija, Nemčija, 2021, 10’

 

Po filmu bo pogovor, vodila ga bo Petra Gajžler. V goste prihaja Špela Čadež.

 

Potopili se bomo v svet animiranih podob najuspešnejše slovenske avtorice animiranih filmov Špele Čadež in skozi filmsko retrospektivo spoznali njen avtorski slog.

Špela Čadež od leta 2008 deluje kot neodvisna animatorka in producentka. Njene filme predvajajo po vsem svetu in zanje je prejela številne nagrade. Leta 2002 je v Ljubljani diplomirala iz grafičnega oblikovanja in nadaljevala s podiplomskim študijem na Akademiji za medijsko umetnost v Kölnu. Živi in dela v Ljubljani. Za kratko animacijo lutk Boles (2013) je prejela več kot 50 nagrad, priznanj in nominacij, vključno z glavno nagrado na festivalu dokumentarnega filma v Leipzigu in nagrado za najboljši prvenec na festivalu v Hirošimi, poleg tega je bil predvajan v tekmovalnih programih 150 festivalov. Za film Nočna ptica (2016) je prejela 22 nagrad in priznanj, vključno z glavno nagrado na nizozemskem festivalu HAFF in na zagrebškem Animafestu, bil je tudi predvajan v tekmovalnih programih festivalov, kot so Sundance, Clermont Ferrand in Annecy. Letos pa se zbirki nagrad pridružuje še nagrada Prešernovega sklada, ki jo je prejela za animirano mojstrovino Steakhouse.

Vstopnina za film: redna cena 3 EUR; dijaki in študenti brezplačno.

 

Kategorija: Dogodki Tags: