filmsula_-greta_1

 

GRETA (I am Greta)

Nathan Grossman / Švedska / 2020 / 98 min / švedščina, angleščina

 

Zgodba:

Avgusta leta 2018 se je petnajstletna Greta Thunberg z napisom »Šolska stavka za podnebje« prvič postavila pred švedski parlament. Najprej je sedela sama, počasi pa so začeli pristopati mimoidoči – in v naslednjih nekaj mesecih je plaha deklica z Aspergerjevim sindromom postala obraz globalnega gibanja. Režiser jo spremlja na srečanjih s svetovnimi politiki, odmevnih javnih nastopih in vse bolj množičnih uličnih protestih. Njegova kamera pa ujame tudi bolj intimne trenutke: sproščeni smeh v družinskem krogu, pisanje strastnega govora v hotelski sobi in soočanje s sovražnimi odzivi nasprotnikov, ki jo razglašajo za »histerično«, »depresivno« in »duševno bolno«. Dokumentarec doseže vrhunec z napornim dvotedenskim jadranjem na podnebni vrh Združenih narodov v New Yorku, kjer Greta svetovne voditelje nagovori z znamenitim »Kako si drznete!«.

 

– 15. 4. 2021, od 18.00 dalje: Spletni ogled filma, ki ga bomo omogočili le prijavljenim. Ogled bo mogoč 24 ur. Prijavo pošljite na info@mcpodlaga.com.
16. 4. 2021, ob 18.00: Pogovor ob filmu bo vodil Matic Majcen.
Dr. Matic Majcen (rojen leta 1980) je filmski kritik, urednik in akademik s področja filmske vede. Diplomiral in doktoriral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz sociologije kulture. Leta 2016 je pri založbi Aristej izdal knjigo Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta. Od leta 2006 se poklicno ukvarja s filmsko kritiko in esejistiko. Od leta 2006 v različnih javnih ustanovah redno predava na temo filma. Redno predava tudi v filmskem izobraževanju osnovnošolcev in srednješolcev v javni šolski in kinematografski mreži. Ustanovil je spletno in tiskano revijo Podoba-Glasba za umetnost glasbenega videa v Evropi.

Povezava do spletnega pogovora ob filmu: https://us02web.zoom.us/j/2249480019
Meeting ID: 224 948 0019

 

***

 

Filmšula je podprogram filmske vzgoje, ki ga predstavljamo pod skupnim imenom FILMARIJA in traja od septembra 2020 do junija 2021. Če si želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in si izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži!

Kategorija: Dogodki Tags: