delo-na-zahtevo-dogodek

 

Petek, 17. decembra, ob 15.00, v Kosovelovem domu Sežana

 

DELO NA ZAHTEVO (The Gig Is Up, 2021)

Režija Shannon Walsh / Kanada, Francija / 2021 / 88 minut / angleščina, francoščina

 

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.

 

Wolt, Amazon, Uber … Vsi vemo, kako preprosto jih je uporabljati in kako privlačne so njihove cene. Po vsaki dostavi nas »zaradi zagotavljanja najvišje kakovosti« povabijo, da ocenimo storitev. Le malokdo pa se zaveda, kakšne posledice bo njegova sodba imela za človeka, ki s torbo na ramenih kolesari skozi mesto …

 

Film pripoveduje zgodbe nevidnih in hitro nadomestljivih ljudi, ki delajo v ekonomiji na zahtevo. Milijoni posameznikov, ki jih je privabila obljuba prožnega delovnika, neodvisnosti ter nadzora nad časom in denarjem, so se znašli v povsem drugačni resničnosti. Pogoji dela so pogosto nevarni, plačilo se spreminja brez predhodnega obvestila in delavci živijo v nenehnem strahu, da bodo zaradi slabe ocene ali nerazpoložljivosti »deaktivirani«.

 

Festivali, nagrade:

CPH:DOX (svetovna premiera); Hot Docs; DOXA (otvoritveni film); Dokufest Prizren; Melbourne; Edinburg

 

***

 

Po filmu bo pogovor. Rok Govednik (Zavod VIZO) se bo pogovarjal z Dašo Ložar iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

 

Predvajanje filma s pogovorom je zaprto za dijake in študente Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana ter člane Kluba študentov Sežana.

 

Vstop je prost – brezplačne vstopnice morate dvigniti pri blagajni Kosovelovega doma Sežana.

 

***

 

Filmšula v partnerstvo povezuje Kosovelov dom Sežana, Mladinski center Podlaga Sežana, Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Višjo strokovno šolo Sežana in Klub študentov Sežana. Sofinancira jo Slovenski filmski center.

 

Kategorija: Dogodki Tags: